Porlasztó

Szivató vákuumdob membrán javítás

Képek

membrdob1.jpg membrdob2.jpg membrdob3.jpg membrdob4.jpg membrdob5.jpg

Feladata és működése:

A membrános vákuumdob feladata hogy a motor beindulásának pillanatában és néhány másodpercel később ismét szegényitse a keveréket.
A motor beindulásának pillanatában a kialakuló vákuum zárt szivató pillangószelepen nyit egy 0,8 mm-es rést. Ekkor a felső csatlakozóra csövezett hőszelep még nyitva van. Ilyenkor a dob végén finommenettel állitható szelep nyit, ha a membrán közepe elért addig a pontig, ahova be van állitva a menettel. Ha nyit elereszti a vákuumot, és ellenkező távolodó mozgásba kezd. Akkor megint zár a szelep, kialakul a vákuum, megint a szelep fele indul a membrán. Ebben a ciklikusságban kialakul egy egyensúly ami a membránt a szelep kornyékén tartja.
Pár másodperc elteltével a hőszelep zár, és a membrán a szelepet tovább nyomva végállásig mozdul. Pontosabban ezt a végállást a mozgatórúd végén lévő csavarral kell úgy beállitani, hogy az ekkor a szivató pillangószelepen 2,0 mm-es rést nyisson.

Beállitása vagy ellenörzése:

Szereljük le a légszűrőházat. Húzzuk le a _porlasztóról_ a gumicsövet, ami a membrándob alsó csatlakozójára megy. Húzzuk le a membrándobról a gumicsövet, ami a hőszelepre megy. Kézzel fogjuk be a membrándob felső csőcsonkját, és közben az alsó csonkon keresztül a rajta csüngő gumicsövön keresztül szivjuk meg szájjal. A menbrán elmozdulása után nem szabad, hogy az igy kialakult vákuum elszeleljen. (Ha mégis, akkor el van szakadva a membrán. Ez használt kocsikon tipushiba. Ekkor van szükség az alábbi javitásra.) Ha nem ereszti el a vákuumot, akkor a membrán jó. Ellenőrizzük hogy ha kézzel gyengén zárva tartjuk a szivató pillangószelepet, akkor 2mm-es rés marad a porlasztó széle felöli oldalon. Ha nem ennyi, akkor állitani kell a mozgatórúd végén lévő csavarral. A becsavarás növeli a rést.
Ezután hagyjuk szabadon a felső csőcsonkot. Ekkor kell a résnek 0,8mm-nek lenni. Közben persze ilyenkor már folyamatosan szivni kell a levegőt, a fent leirt szelepes szabalyozás miatt. Ha nem 0,8mm a rés, akkor a membrándobon lévő kupakszerűséggel kell beállitani. Kicsavarással nő a rés.

Hibájának tünetei:

5...10 fokos környezeti hőmérsékleten csak gázadással indul be a motor a túl dús keverék miatt, és az indítás utnáni kb. 1 percben le is akar állni, csak akkor nem, ha kis gázt adunk. Az alapjárat vátozékony, a membránon keresztűl beszivott fals levegő miatt.

Javitása:

Ez a membrándob nem javitható, gyárilag össze van ragasztva. :-( De ez ne akadályozzon meg senkit abban, hogy szétbarmolja. Ez a leiras pont arra szolgál, hogy úgy barmoljuk szét, hogy utána még össze lehessen rakni, és működjön. A komplett membrándob ára 6000Ft körül van. De nem érdemes megreszkirozni, mert az sem új gyártás, hanem raktárkészlet, ugyanolyan öreg membrángumival, mint az eredeti.
Először is csipőfogóval törjük le körbe a kupak membránra merőleges peremét. Erre azért van szükség, mert úgy össze van ragasztva, hogy enélkül esélyünk nincsen szétszedni. Dúrva reszelővel (ráspollyal) reszeljük körbe, hogy a külső átmérője 48mm legyen. Ezután a törésvonal mentén látszik az a vonal, ahol a két féldob illeszkedik. Ide tegyünk egy PVC vágókést, és kalapáljuk be a dob közepe irányába pengét, miközben a dob másik oldalát satuba fogtuk a pereménél fogva. Ha a bevágást körbe megtettük, a dob szétesik. Keressük meg a membránon a szakadást, hogy megnyugodjunk, nem feleslegesen barmoltuk szét. Most fogjuk a rudat. Fúrjunk bele a közepébe 3-as fúróval kb. 8mm méllyen. Fúrjunk bele a közepébe 6-os fúróval kb. 3mm méllyen a luk szélén mérve. Most a pengés szétvágó módszerrel vágjuk ketté ezt is a membrángumi mellett. Szerezzünk benzinálló 0,5mm körüli gumilapot. (Én itt vettem: Gumi es Sikuveg Kft. Bp. VIII. Dobozi u. 33. Tel:333-8147, kilója 7000Ft. Csak csikot adnak, ami megfelelő szélességben 450Ft volt.) Vágjuk ki egy 50mm átmérőjű darabot. Üssünk a közepére lyukasztóval egy 3...4mm átmérőjű lukat. Süllyesszük ki 6-os fúróval a lukat a rud kupakján, hogy a csavar feje (3,9 x 5 süllyessztett fejű lemezcsavar) sikban legyen a rud kupakjának sikjával. Csiszoljuk le a gumival majd érintkező felületeket simára, majd kenjük be gumiragastróval és csavarozzuk össze a rudat, hogy benne legyen az új membrángumi. Húzzuk meg a csavart. Rakjuk össze a házat is, hogy minden jo helyzetben legyen. Szoritsuk össze valami alkalmas eszközzel pár helyen a membrándob szélét. Erre alkalmas csavaros szoritó is, amit én alkalmaztam, de U alakú lemezek is fogóval rászoritva. De a legjobb ha készítünk két gyűrűt, amelynek 40mm a belső átmérője, 55mm a külső átmérője, és 4db 3mm átmérőjű luk van egymástól pont 90 fokra, 50mm-es átmérőn. Az anyaga olyan legyen, hogy bírja a hőt, és olyan vastagságú, hogy kellően merev legyen. Jó a 2...3mm vastag textílbakelit, vagy 1...2mm vastag vaslemez. Ezekkel jól összecsavarozható. A végleges összeszerelés előtt a részén is használjunk ragasztót.
Ellenörizzük le, jó lett-e a fenti módszerrel.