Infó

Ismét változások

Legutóbb úgy kezdődött, hogy meg akartam ismerni a többnyelvű oldalak működését. Megkérdeztem hát olyan emberkéket, akik értenek is a témához (nem, mint Én), hogy mit és hogyan szoktak csinálni. Szó-szót követett, kiderült, hogy annyira elavult volt a régi honlap motor által generált weblap szerkezete, hogy az már ciki volt.

A mai trendek

Kiderült, hogy manapság HTML5 és CSS3 az alkalmazandó technika. Az eddigi honlap ilyesmit még csak nyomokban tartalmazott. Nagyon fontos szabály manapság, hogy a PHP motor csak olyan nyers HTML kódot generálhat, ami nem tartalmaz semilyen formai vagy megjelenésbeni információt vagy utasítást. A külalakért teljes mértékben a CSS a felelős. A CSS tulajdonképpen a 'skin'. Arról van szó, hogy szét kell választani a tartalmat és a külalakot.

Ennek az lett a következménye, hogy át kellett írni a honlapmotort, ki kellett cserélni a szöveges tartalmakban a HTML5 szabvány és a CSS3 szabvány által már nem támogatott elemeket. A generált HTML lapokat le kellett csupaszítani, és minden külalak formázást CSS-be tenni. Ezzel keresőbarát HTML5 - CSS3 kompatibilis lett az oldal struktúrája. Ez annyira új technika, hogy még nem is mindegyik böngésző támogatja rendesen. Tipikusan a videokkal lesznek gondok. Erről az adott oldalon részletesebben olvashatsz. Legkevésbé az Internet Explorer követi a szabványt. Nem jeleníti meg a dobozok árnyékát, nem kezeli rendesen a 'hover'-t, ezért a menüben IE-vel csak a szöveg háttere szürkül be amikor rágurulunk az egérrel, nem pedig az egész nemügomb, ahogy kellene. A 'Lépj be!' feliratnak villognia kellene, de csak a Firefox alatt villog. Még sorolhatnám.
Csomó gáz van a különböző böngészőkkel, de leginkább az IE kerülendő nagy ívben.

Szép link

Megszüntek a paraméterek a linkben. Már csak nyers könyvtárstruktúra látható a linkben. A speciális paramétereket rejtve adom át, nem a linkben látható módon. Nem azért mert titkos, hanem mert így szebb a link, ami segíti a máshova történő belinkelést és jobban szeretik a keresőrobotok is.

Új külalak

A szükséges módosítások mellékhatása az új külalak. Saját agyszülemény a dizájn, sajnos nem is olyan szép, mintha hozzáértő tervezte volna. Ennek megfelelően értékeljétek a szavazással! Kellemes, hogy ebben az új struktúrában már sokkal könnyebb a külalakot cserélgetni, foltozgatni.

Több nyelven

Ezután következhetett csak a honlap többnyelvűségének struktúra szintű kialakítása. Jelenleg a Magyar, az Angol és az Német érhető el. A két idegen nyelv még csak részlegesen. A fordítás nem fejeződött be, lassan halad. Valószínű nem is fog soha befejeződni, mert nagyon sok nehéz szöveg van a honlapon, időm meg nincs. Mondjuk nem is sürgős, mert a főbb funkciók, menük már a jelenlegi állapotban is olvashatók a két idegen nyelven, csak a tartalmak nem.

További változások

Sok szolgáltatást megszüntettem, mert szinte senki nem használta. (Évente egy valaki.) A regisztrációk megmaradt, továbbra is csak belépés után lehet elérni sok tartalmat, pl. a baráti társaságunk képeit.
Megszünt viszont a "joker" hozzáférés. Nem olyan nagy ügy regisztrálni, akit érdekel, tegye meg!
Lett felül fa-struktútra linkekkel. Ezzel lehet könnyen navigálni akár több szintet is.
Gondoltam olyanra, hogy a honlap a belépésedkor kilistázza az utolsó belépésed óta feltöltött új tartalmakat. Aztán rájöttem, hogy a létező RSS ezt tudja, eddig is tudta.
Nem mintha hekker célpont lenne az oldal, de a MySQL adatbázis kezelésen is egy kis biztonsági rés tömögetés történt.
Az oldal lassúsága miatt csökkenteni kellett a valós idejű fájlkezelést. Ez azt jelenti, hogy eddig minden betöltéskor keresgélte össze a program a tartalmakat fájlokból és ez elég lassú volt. Most azonban a lassú program egyszer előállít 1 db fájlt benne minden szükséges információval és minden egyes klikkeléskor csak ezt az egy fájlt kell beolvasni, ami lényegesen gyorsabb.

RSS maradt

Maradt az RSS hircsatorna a friss tartalomról való értesítésre. Fizessetek elő! Természetesen ingyenes, nyugodtam rákattinthattok. Így nevezik a hírcsatornára való feliratkozást. Újdonság azonban, hogy egy közös hírcsatorna van.

Menü

A baloldali menü már csak főmenü, nem az aktuális könyvtárat listázza mint eddig. A menü (és minden más lista) elemei dátum szerinti sorrendben jelenik meg, felül a legfrissebb. Az aktuális könyvtár tartalma mindig a főablakból érhető el.

Ki kicsoda

A profilt kiegészítettem pár régi IWIW-es mezővel. Kitöltheted amelyiket akarod. És hogy minek? Mert ha felfeded magad akkor a profil adataid láthatóvá válnak a többi olyan tag számára, aki szintén felfedte magát. További infó a Ki kicsoda lap alján az általános információ dobozban.

Érvényes CSS!

Magyar
Angol
Német

Mobil nézet     Normál nézet

Bütyi honlapja

2018 Október 21.

Névnap: Orsolya