Vezérműlánc

Anyaghibás vezérműlánc kicserélése

Képek

lanccser1.jpg lanccser2.jpg lanccser3.jpg lanccser4.jpg lanccser5.jpg photo001.jpg photo002.jpg photo003.jpg photo004.jpg photo005.jpg photo006.jpg photo007.jpg photo008.jpg photo009.jpg photo010.jpg photo011.jpg photo012.jpg photo013.jpg photo014.jpg photo015.jpg photo016.jpg photo017.jpg photo018.jpg photo019.jpg photo020.jpg photo021.jpg

Ellenörzése

Vegyük ki a gyertyákat. A főtengelyt kézzel megforgatva érezni, hogy mennyit fordul a főtengely könnyen, és mikor akad meg, amikor a szelepvezérlést is elkezdené forgatni.

A csere folyamata

Rögzitsük a kuplungot kinyomott helyzetben. Pl. a váltó felett a kinyomókar dróttal való rögzitésével. Vegyük le a főtengely ékszijjkerék lemezburkolatát. Vegyük le a nagy alsó lemezburkolatot. Eresszük le az olajat. Forgassuk kézzel a főtengelyt az 1. henger gyújtási poziciójába. Vegyük ki a gyújtáselosztót az állitási csavarnál. Jegyezzük meg (jelöljük meg) a horony helyzetét. Vegyük le az olajteknőt. Fadarabbal támasszuk meg a főtengely a blokk belső oldalához, hogy meg birjuk lazitani a főtengely ékszijjkerék csavarját. Vegyük le a főtengely ékszijjkereket. Csavarjuk ki az olajszivókosár rogzitőcsavarját a középső főtengely csapágyfedélből. Vegyük le a vezérműfedelet. Hajlitsuk ki a vezérműtengely csavarjának biztositólemezét, csavarjuk ki a csavart. Vegyük le a gyújtást hajtó ferde fogaskereket. Vegyük le a regi láncot a két lánckerékkel együtt. Tegyük fel az új láncot a hozzá tartozó új kerekekkel, ügyelve a helyes pozicióra (pontok között 12 lancszem).
Az összerakás ugyanez forditva. A végén be kell állitani stroboszkóppal a gyújtást. Használjuk új fedéltömitéseket mielőtt jól megtisztitottuk a tömitő felületeket eltávolitva a régi szakadt tömitésmaradványokat.

Nekem nem jött le a kis lánckerék, ezért a régi láncot el-flex-eltem, és a kis lánckereket lehúzóval vettem le.
Mint látszik én is ideális körülmények között szervizelek. :-)

Ismét zörög

2005.09.01. Ismét ki kellett cserélni a láncot, mert nagyon zörgött, rángatott a kocsi, 20 fokot lehetett forditani a főtengelyen jobbra-balra lancfeszülésig. Pedig 10 hónapja cseréltem, azóta max 10000km-t mentem. Javaslom a zörgő láncok kicserélését még időben. Láthatóan a lánc anyaghibás, puha, a lánc ette meg a két kereket.