Gyújtás

Beállítás, Pufferkondi, miazmás

Képek

dscf2788.jpg dscf2790.jpg dscf2791.jpg dscf2792.jpg dscf3193.jpg dscf3194.jpg dscf3196.jpg dscf7025.jpg dscf7026.jpg photo010.jpg revakdob.jpg ujvakdob.jpg

Az elosztó be- vagy átállitása

Itt van egy összehasonlitás a favi gyújtásokról a biblia alapján.

Jelöljük össze az alsó tengelykapcsoló helyzetét a tengellyel. A gyújtáselosztót szedjük szét, tisztitsuk ki. Összerakéskor biztositsunk surlodást a tengelyen, mert a csillagot a gyújtási pozició elött a mágnesesség előre vonza, ezzel kihoz minden holtjátékot, igy nagy kotyogást visz a gyújtási szögbe. A surlódás létre tudja hozni filcalátét vagy lapjára rugózó alátét, vagy mindkettő. Vagy bele kell fúrni a házba alulról egy 18-as körüli fúróval kb. 5mm mélyen, és ebbe a térbe egy spirálrugót tenni. Lényeg, hogy a tengely ne forogjon könnyen, surlódás nélkül. Biztositsuk, hogy a surlódás egyik fele se legyen az aluminium ház, hanem mindenhol olajos filckarika és acélalátét között legyen. Összeszereléskor használjunk olajat. Mások szerint ez marhaság, mert az olajszivattyú állandó terhelése megfeszíti a holtjátékokat egyirányba, ezzel megszünteti azokat. Lehet, hogy tényleg marhaság. Mindegy.

A röpsúlyoknál az egyik rugó legyen kicsit feszes a holtjáték kiküszöbölése miatt. A másik rugó felhajló tartójának görbitésével lehet beállitani a röpsúlyos szabályozás tartományát. Minél hamarabb megfeszül, annál kisebb lesz fordulaton az előgyújtás.

Ha az elosztó nem 136x motorhoz való, hanem 135 vagy 136-hoz, akkor a röpsúlyokat a ropsuly.xls fájlban látható képen jelölt vonalnál le kell vágni. Ebben a fájlban számoltam ki a levágás pontos helyét, hogy azonos rugókkal pont olyan arányban csökkenjen le a szabályozási tartomány, ahogy kell a gyár szerint (lásd Itt). Ha akad pont ennyivel erősebb rugó, akkor inkább ezt válasszuk, ilyenkor nem kell a röpsúlyokat vágni. Figyelem, az eredeti rugó feszitése nem megfelelő erre a célra, mert a rugók karakterisztikája lineáris jellegű, az egyenes meredeksége nem változik az egyenes mentén, márpedig itt pont a meredekséget kell változtatni.

A vákuumos szabályzót ha régi ( 02 34 560 van a pálcájára irva ) szét kell szedni, kb. dupla erösségű rugóra kell kicserélni az eredeti rugót, és kifúrni a menetes kupakját, furni bele egy 4-es menetet, bele egy hosszú csavart, amivel le lehet határolni max 3mm elmozdulásnál. Az újat ( 1995 utánit, aminek 02 34 540 van a pálcájára irva ) nem kell átalakitani.

Ellenörzés

Szereljük be a gyújtást a kocsiba, inditsuk be a motort, huzzuk le a vákuumos szabályzó csövét, allitsuk be a 20 fokos alapelőgyújtást 2800-3000 fordulaton. Azért nem az alapjárati előgyújtást szoktam beállitani, mert az a fontos, hogy üzemi fordulatszám tartományban legyen mindenképpen helyes a gyújtási pont, ezért ez a legmagasabb prioritású beállitási pont.

Pörgessük a motort 4000-4500 fordulat közé. Itt a gyújtásnak 35 fok körül kell lennie. Ha több, hajlitani kell a késöbb belépő röpsúly rugójának tartóján, hogy elöbb belépjen. Ha kevesebb, forditva. Nekem úgy vált be, hogy a csillag 2.6 mm elfordulás után lépjen be. Ezt a favigyujtas.xls excel fájl második munkalapján számoltam ki. Kiindulási alap volt, hogy 3000 felett már mindkét rugó nyúljon. Ha 20 foknál lép be a második rugó, és 10 fok az alapjárati előgyújtás, akkor alaphelyzet után 10 fok mulva kell belépnie a második rugónak, ami az elosztóház kerületén mérve 2.6 mm elfordulás.

Az alapjárati gyújtásnak 7-12 fok körül ajanlatos lennie.

Ha jol dolgoztunk, és a lánc sem laza nagyon, akkor stroboszkoppal nézve a gyújtási pontnak a teljes fordulatszám tartományban stabilan kell állnia az adott pontban, nem szórhat jobbra-balra. Ha mégis láthatóan ugrál jobbra-balra, akkor számithatunk arra, hogy vagy a helyes beállitás ellenére is néha megcsörren, vagy ha úgy forgatjuk az elosztóházat, hogy ilyenkor se csörrenjen meg, akkor meg érezhetően gyengébb a lesz kocsi.

Tegyünk a vákuumos szabályzóra egy csövet, és a végét szájjal teljes erőből szivjuk meg. A gyújtási pont maximum 15 fokkal mehet el az előgyújtás irányába, és a dobnak tartani kell a vákuumot.

Ha van mód arra, hogy egy üzemképes motor mellett lehessen ellenörizni, akkor tegyük láthatóvá a kezünkben az elosztó belsejét, húzzuk le a járó motor vákuumos szabályzó csövét a vákuumbobjáról, és dugjuk a kezünkben lévő ellenőrizendő elosztó vákuumbobjára. A motor pörgetésével a 4db felnyúló tüske elfordulása nem lehet nagyobb 3...4 mm-nél az elosztó kerületén mérve. Ez régi dobbal 5...6 mm is lenne, ami a 136x motornak sok.

Tegyük vissza a vákuumos szabályzó csövét.

Ameddig a fent leirt módositásoket nem csináltam meg, különböző fordulaton és terhelési állapotok között csörgött. És érdekes, hogy direkt kipróbáltam 95-ös benzin helyett 98-assal, és ugyanúgy csörgött. Amóta jó lett, azóta már 95-össel sem csörög. Szóval a most is az igazolódott, hogy ha csörög, elsősorban nem a nagyobb oktánszámban kell keresni a megoldást, hanem inkább a megfelelő gyújtásban.

Ezzel a beállitással nem fordulhat elő olyan állapot, hogy csörög a motor. Ha mégis akkor amig nem keressük meg az okát, inkább csökkentsük az előgyújtást az elosztóház üramutató járásával megegyező irányba addig, amig a csörgés megszünik. Ilyenkor a motor gyengébb, de kevésbé károsodik az utógyújtással, mint a csörgéssel.

Átalakitás

Ha kevesebb az alapjárati előgyújtás, akkor több üzemanyag kell az alapjárathoz, és motorfék-enyhegáz átmeneteknél hajlamosabb a motor a nem egyenletes étmenetre (kicsit ránt), de alacsony fordulattartományban sem csörög a motor. Ha több az alapjárati előgyújtás, akkor ugyan konnyedebb az alapjárat, nagyon kellemes a motorfék-enyhegáz átmenet, de alacsony fordulatszám tartományban erős gázadáskor csörög a motor. A két eset jótulajdonságát (alacsony fordulattartományban sem csörög a motor , mégis kellemes a motorfék-enyhegáz átmenet) úgy ötvöztem, hogy szándékosan forditva dugtam a porlasztócsonkokra a vákuumos szabályzó csövét és a szivató vákuumdob csövét. Ugyanis a szivató vákuumdob csonkja a pillangóószelep alatt van, ott alapjáraton is maximális a vákuum, igy megadja az alapjárathoz a kivánt nagyobb előgyújtást. A vákuumos szabályzó csonkja pont a pillangószelep felett van, ott alapjáraton nincs vákuum, csak kis gázpedálállás után lesz. Nagyobb gázpedálállásnál már azonos a két csonk tulajdonsága. Ha megforditom, a vákuumos szabályzó alapjáraton is maximálisan növeli az előgyújtást. Tehát kellemes a motorfék-enyhegáz átmenet és kevesebb benzin kell az alapjárathoz. Magasabb gázpedál tartományban meg ugyanúgy szünik meg a hatása, mintha a helyére lenne csatlakoztatva. Viszont mi van a szivató vákuumdobbal? Azt azért lehet a vákuumos szabályzó csonkjára dugni, mert a szivató vákuumdobnak csak a hideg motor inditásakor van szerepe, ilyenkor meg a szivató lépcsőstárcsa úgyis kinyitja annyira a pillangó szelepet, hogy meglegyen benne a megfelelő vákuum. Meleg motornál meg alapjáraton nem szivja feleslegesen ezt a dobot a vákuum.

Próbáld ki, ha nem jo alakítsd vissza.

Pufferkondi

Azzal kezdődött a téma, hogy hidegben inditáskor megnőtt az inditómotor árama, ezért annyira le tudta ejteni a feszültséget az akksin, hogy nem volt elég a gyújtásnak. Csak úgy indult be, ha inditás közben a motort fülelve pont a kellő pillanatban hagytam abba az inditást, mert ekkor pont beröffent. Egyébként akármeddig inditózhattam volna, soha nem indult volna el.

A cél, hogy a gyújtásnak akkor is legyen feszültsége, ha az akksit éppen szivaja az inditómotor. Első ötlet, hogy kell bele egy jó nagy pufferkondi, ami a gyújtásnak tárol egy kis villanyt. A pufferkondit diodával kell tölteni, hogy visszafele ne sülhessen ki. Kerestem az asztal alatt egy 120000 mikrofarát 15 voltos kondit meg egy diodát. Bekötöttem megfelelő sarukkal. A diodának olyannak kell lennie, ami birja a konstans 8A-es gyújtás áramot, és bekapcsoláskor a nagy kondi töltő áramugrást. Továbbá lehetőleg kis maradékfeszültségű legyen, hogy ne legyen sokkal kevesebb a gyújtás feszültsége a dioda miatt. Ideiglenesen csak odadobtam az akksi mellé. Bekötöttem. Bevált. Azóta jobban indul a -15 fokban is. Kisérletképpen járó motoron lehúztam a kondit tápáló szálat, és kiderült, hogy a kondi alapjáraton 2 másodpercig tudja késleltetni a gyújtást.

Járulékos előny még, hogy a motor leállitásakor nem szivja meg magát a motor, mert először elzárja a mágneses szelep az alapjárati üzemanyagot, de a gyújtás még 2 másodpercig marad, ezért minden motorba jutott üzemanyag elég. Ez főleg a meleg motor újraindithatóságát javitja.

Ezt is már volt aki marhaságnak tartotta. Ez jó vitatéma lehet.

Pufferkondi helyett kis zselés akksi

Továbbfejlődött. Meg szerettem volna növelni azt a 2 másodpercet. Nagyobb kondi már gond lett volna méret és beszerezhetőség miatt is. Maradt a kis zselés akksi. De azt meg nem szabad hagyni lemerülni, mint egy kondit, ezért kellett rá egy késleltető elektronika egy relével, ami egy idő után - ami a kapcsolásban most 10 másodperc - lekapcsolja a gyújtótrafót a kisaksiról.

A kapcsolás a következő: Előnye ennek, a pufferkondihoz képest, hogy a pufferkondi 2 másodpercéhez képest "végtelen" ideig tudja inditózáskor szolgáltatni a szikrát. Ennek megfelelően egy ilyen kapcsolással egy teljesen lemerült főakksival is el lehet inditani a motort betolással vagy bekurblizással, ha a főakksiban van legalább 4V, ami el tudja inditani a relé behuzását.

Hiba hátán hiba

2005.08.24. Az történt, hogy meglazult az elosztó tengelyén a ráperemezett lemezkorong, amin a röpsúlyok vannak. Elfordult, és össze-vissza kezdett gyújtani. Elővettem a sufniból a tartalék klasszikus S120-as gyújtást, és betettem. Nem nagyon tudtam rendesen elhelyezni az extra trafót, úgy döntöttem, csinálok egy egyszerű elektronikát, amivel a megszakitó kapalács meg tudja hajtani a favi gyújtóelektronikát. Meg is csináltam, működött is a szobában a tarcsi elektronikával. A kapcsolást egy kiherélt relé tokba tettem, mert a tekercse pont alkalmas volt (birja tartósan a 12V-ot), és az érintkezők helyén szépen elfért a tranyó. Képek róla: Beszereltem, de nem indult vele a moci. Erre kézzel kezdtem testelgetni a kalapács vezetékét, hogy ellenőrizzem, volt szikra. Akkor vettem észre, hogy a formanban levő elektronikával nem megszakitáskor van a szikra, mint a tarcsi elektronikával, hanem záráskor!? És ezért szórt annyira a gyújtási pontom is stroboszkóppal nézve, mert nem a stabil meredek lefutóélnél volt a szikra, hanem előtte a jel instabil felfele kúszásakor. Hogy lehet az, hogy egy gyújtás elektonika úgy megy "tönkre", hogy ellenkező jelnél gyújt? Ha lesz időm, szétszedem, visszafejtem a kapcsolást, és megkeresem a hibáját.