Lámpák

Beltér világítás

Képek

cstv_a.jpg cstv_a1.jpg cstv_a2.jpg cstv_ak.jpg cstv_kta1.jpg cstv_kta2.jpg dscf5253.jpg dscf5254.jpg dscf5779.jpg dscf5782.jpg dscf5783.jpg dscf5784.jpg dscf5785.jpg dscf5786.jpg dscf5787.jpg dscf5788.jpg forman32.jpg mtv_ak.jpg mtv_izzo.jpg olvlamp.jpg
Csomagtér világitás
Ide is a kis beépitési melységű spot lámpákat használtam, amiket az olvasólámpákhoz is. Kettő került a csomagtér ajtó kárpitjába.

Kettő meg a kalaptartó alá két oldalra.

Mind a négy lámpa 10W-os. Az ajtókapcsoló a zárszerkezet mellé került.

A lámpák párhuzamosan vannak kötve. Az egyik szál az ajtókapcsolón keresztül kap testet, a másik a sötétedés szálról kap pozitivot.

Motortér világitás
Az egyik szál az ajtókapcsolón keresztül kap testet,

a másik a sötétedés szálról kap pozitivot. A lámpa egy vinyó mágnesre erősitett izzó.

Sötétedés kapcsoló
Az áramkör állandó pozitivot kap, ezért fontos, hogy minimális legyen az áramkör fogyasztása, hogy ne szivja le az akksit, amikor sotét van, de fogyasztó nincs bekapcsolva. Ezért a relé felejthető volt, marad a félvezető, praktikusan egy SmartFET.
Utastéri lámpa
Az eredetihez képest csak annyi a változás, hogy egy késleltető-leúsztató áramkör lett beépitve, és már ez is a sötétedés szálról kap pozitivot. A kapcsolási rajza ez:
Olvasó lámpák
Mind a 4 ülés felett van egy kis beépitési melységű spot lámpa. Mind a 4 állandó testet kap, és az ACC reléről kap pozitivot, és mindegyiknek saját kapcsolója van a lámpa mellett. Az első kettő a napellenző és a szélvédő közé lett beépitve. Ezek 20W-osak.

Az hátsó kettő a tetőkárpitba lett beépitve. Ezek 10W-osak. A kárpit alatt van egy-egy műanyag lap megfelelő méretű lukkal a lámpának és a kapcsolónak. A műanyag lap az ajtókerethez van rögzitve.

Sötétedés kapcsoló

A kapcsolása itt van. Ebben már nem tranyó és relé, hanem hisztériás komparátor és egy BTS442 SmartFET van. Mostmár csak az érzékelő van fent a tükörnél, a képeken látható elektronika a műszerfal mögött a jobb légbefúvó felett van. Itt lehet állitani is a kapcsolási fényszinten. A sötétedés kapcsoló telepkapcsolt tápot kap.

Olvasó lámpák
Változott a kapcsolás. Az új rajz itt van. Minden belső világitás a sötétedés kapcsoló által előállitott sötét tápról kap pozitivot. A motor- és csomagtéri világitások az ajtóérzékelőkről kapnak testet. A 4db olvasólámpa vagy a megfelelő ajtó ajtóérzékelőjéről, vagy a mellette lévő kapcsolóról kap testet.
Utastéri lámpa
Megmaradt a késleltető-leúsztató áramkör, de a bekapcsoló testet összediódázom (rajz) az összes ajtóérzékelőről. Igy ez világit ha bármelyik ajtó nyitva van. Ezért aztán a 21W-os izzót vissza is cseréltem 10W-osra.