Gyenge fűtés

Fűtés gyengülés kis motorfordulatszámon

Képek

dscf2175.jpg dscf2177.jpg Az a jelenség, hogy nagy fűtőmotor fordulatszámon csak akkor fúj be forrólevegőt, ha nagy fordulatszámon (>5000) pörög a motor. Ha alapjáraton megy a motor, akkor csak langyos levegőt fúj be. Közte a befújt levegő hőmérséklete arányos a motorfordulatszámmal. Ha a fűtőmotor fordulatszámát csökkentem, a jelenség marad, csak magasabb a befújt levegő hőmérséklete.

Pont olyan a jelenség, mintha dugulás lenne a fűtőkörben, és ettől kicsi a vizáram a rendszerben. De nincs dugulás, és jó a szivattyú.

Megforditottam a fűtőtest csonkjain a két csövet, hátha az a baj, hogy a lehülő viz lentről felfele áramlik a fűtőtestben, és a gravitációs áramlás a szivattyú ellen dolgozik. Nem változott ettől sem. :-(

Betettem a fűtőkörbe egy mosógépszivattyút.

Javult, de nem teljesen. Ezután sem fújt alapjáraton forró levegőt, de érezhetően melegebbet, mint a nélküle.

Tényleg levegős lehet, mert amikor a meleg motort par percig pörgettem, utána kicsit melegebbet fújt minden fordulaton. Meg mert amikor csak a mosógép szivattyút járattam álló motornál, akkor hallani is lehetett bugyborékolást a fűtőradiátor felöl.

A helyes légtelenités miatt betettem a tartály tetejébe egy kerékszelepet,

amivel nyomást lehet csinálni a rendszerben, hogy a rendszer tetején lehessen légteleniteni, es viz jöjjön ki, ne levegőt szivon be.