Kalózrádió

A SoundMix rádió története

Képek

A történet

Úgy kezdődött, hogy csináltam magamnak egy rádiót. Bekapcsoltam, dugtam a 75 Ohm-os antennacsatlakozójába egy méteres darab vezetéket, és elkezdtem tekergetni. Akkoriban még csak Bridge és Danubius rádió volt. Megtaláltam mind a kettőt, és még egy adót, ami 107 MHz körül volt és mulatós zene ment rajta. Kiváncsi lettem, hallgattam, de nem mondott be semmit, csak a zene ment. Mignem este be nem kapcsoltak rajta egy mikrofont, amibe egy férfi beszélt magánügyekről. Hallhatóan valakivel beszélt, de csak őt lehet hallani, a partnerét nem. Lassan kiderült, hogy ezek kalózrádiók. Lassan tökéletesitettem az antennámat, és meg is tudtam fogni a többieket is. Ezek voltak a Marci, Laci, Tomi, stb.

Igy aztán nem lehetett elkerülni a rádióadó épitést. :-) El is készült, lassan ki is sikerült adni a többiekig, hogy egyszercsak megfogták az én adásomat is.

Ekkortól én is tag lettem az este 10-kor kezdődő órákig tartó beszélgetésekben. Aztan elfajultam, az 5W körüli adót egy zsebrádióval Budapest minden részén be tudtam fogni. Akkor pont a mai Juventus frekijén (89,5 MHz) adtam. Pár hónap non-stop adás után este becsengetett a Frekvecia Gazdálkodási Intézet bemérő team-je. :-) Adót elkobozták, ejnye-bejnyében részesültem. Új, jobb adó készitése kezdődött, ami már stereo volt. Az adóban bemondtam a Marciék postafiókját, amire jött is egy adag levél kifejezetten nekem.

Lett reklámkártyám is.

01_kartya.jpg

Egyszercsak megint csengetnek, ugyanazok az emberkék, de ekkor már a Hirközlési Főfelügyeletnek hivták őket. És ekkor már összeszedték a másik fővárosi kalózrádiót is, aki mint kiderült az én adásomat relézte. Megint elkobozták az adót, de már tapasztalt voltam, és csak az erősitőt adtam oda komplett adó cimszóval.

Ime pár hivatalos irat a témában:

02_hiv1_1.jpg03_hiv1_2.jpg04_hiv2_1.jpg05_hiv2_2.jpg06_hiv3.jpg07_hiv4.jpg08_hiv5.jpg

Ezután már változott az érdeklődésem, és nem adtam sokat nagy térerővel. De a mégjobb adó elkészült, ami már nem csak fülre jó, hanem - mivel közben villamosmérnök lettem - szakmailag is előirás szerinti lett. Mind a korrekció, mind a pilotszűrő, mind a bemeneti szűrő, mind pedig az MPX szűrő. Ez az adó a mai napig megvan, és tökéletesen működik.

Jó társaság volt. Szuper volt. Tulajdonképpen a Tilos Rádió-nak "köszönhetjük" hogy lekapcsoltak minket is, mert ameddig ők nem kezdték el a közvélemény-borzoló tevékenységüket, senki nem foglalkozott velünk ártalmatlan kisteljesitményű adókkal. Úgyhogy ezúton üzenem, hogy békaphassák. :-)

Innen letölthetőek a kapcsolási rajzai EWB és BMP fájlokban.

KT922 végfok tranyó eredeti orosz doksi:

09_kt922a1.jpg10_kt922a2.jpg

A petyáék rajza is meglett:

11_modosc.jpg12_eloer.jpg

Igy nézett ki a "studió".

13_studio1.jpg14_studio2.jpg

Linkek

Megosztás

Megosztás