Tápegység

Fuji Finepix S5500 tápegység

Akkor lett rá szükség, amikor egy egész nap kamera üzemmódban 8mm-es mozgófilmeket digitalizáltam.

Átalakitottam megfelelően egy univerzális tápot neki. Ez tünt a legolcsóbb, legkompaktabb megoldásnak. A kapcsolókat kivettem, és fixen a megfelelő pontokat - a helyes polaritást (belul a pozitiv) és a legnagyobb feszültségre (12V) - összeforrasztottam. Tettem bele egy 7805-ös stabilizátor IC-t. A táp eredetileg csak 500 mA-es volt, ami a fényképezőgép átlagos állandó áramfelvételének felel meg , ezért a stabilizátor IC hamar (pár perc) bemelegedett annyira, hogy a hővédelem kikapcsolta. Úgyhogy a jobb hűtés érdekében elektromosan szigetelve, de hőtechnikailag a transzformátor oldalához szoritottam. Ekkor is a trafó-IC páros annyira fel tudott melegedni 600 mA állandó műterheléssel, hogy kellett egy PC-s prociventillátor is a tetejére, és lukak a dobozra a távozó meleglevegőnek. Ezután már jo lett, alig melegszik.

A kimenet kapott egy soros gyors (!) biztositékot (750 mA) túláram védelem miatt, és párhuzamos zénert, ami a biztositékkal túlfeszültség védelmet ad a fényképezőgép védelme érdekében. (lásd a kapcsolási rajzon!)

Képek

photo002.jpg photo003.jpg photo004.jpg photo005.jpg photo006.jpg photo007.jpg photo008.jpg photo009.jpg photo010.jpg photo011.jpg