Motor

Vezérmű tengely mérés

Képek

ksznyahe_s.jpg kszzfhu_s.jpg szsznyfhe_s.jpg szszzahu_s.jpg Meg kellett határoznom, hogy a kocsiba levő általam betett vezérműtengely milyen. Két eshetőség lehet. Az egyik, hogy sima gyári (12, 48, 42, 8), a másik hogy az amit szerettem volna, X-es (18, 50, 54, 14).
A méréshez le kell venni a főtengely ékszijkerék lemezburkolatát, és a szelepfedelet. Kell csavarozni egy darab rézdrótot a hűtőcső 6-os rögzitőcsavarjára mutatonak, mivel a gyári fokskála nem látszik jól. Ezután fűrészlappal bejelölni az alsó és felső holtpontot a mutatóhoz képest. Most válasszunk egy tetszőleges hengert. Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott hengernél melyik jel az alsó és melyik a felső holtponté. A főtengelyt 32-es dugókulccsal könnyen forgathatjuk. A gyertyákat nem kell kicsavarni, mert ugyis lassan kell majd forgatni. Forgassuk a főtengelyt kiválasztott henger szelepállitási poziciójába. Állitsunk be 0,65-ös hézagot mindkét szelepnél. A méréshez igy a 0,2-es hézagmérő fog kelleni, mert 0,43-as hézagnál kell mérni a gyári utasitás szerint. 0,43-at kerekitjük 0,45-re, mert csak ilyen hézagmérő elérhető, és 0,65 minusz 0,2 egyenlő 0,45. Tegyük a 0,2-es hézagmérőt az egyik szeleprúd fölé. Kezdjük el forgatni lassan óvatosan a főtengelyt, ameddig nem szorul meg a hézagmérő úgy, hogy húzósan mozgatható csak. Olvassuk le a főtengely ékszijkerékről a fokértéket. Vagy ragasszunk papir fokskálát a főtengely ékszijkerékre, vagy (ahogy én tettem fokskála hiányában) fényképezzük le a főtengely ékszijkereket és majd utólag kap fokskálát.
Itt 12 fok látszik, ami sima tengelyre utal.
Itt 50 fok látszik, ami X tengelyre utal. De a két fok difi miatt itt a mérés elég pontatlan lehet. Nem meggyőző, ennyit lehet tévedni a méréssel.
Itt 54 fok látszik, ami X tengelyre utal. Itt már meggyőző a 42-vel szemben. Ennyit nem lehet tévedni a méréssel.
Itt 14 fok látszik, ami szintén X tengelyre utal. De az biztos, hogy inkább 14, mint 8.
Összességében csak az első 12 fok zavaró. Ha ez 18 fele hajlana, akkor ez egyértelműen egy X tengely. Célszerű ezt az egy érték mérését megismételni. De az biztos az 54 kontra 42 miatt és a másik kettő X fele hajló érték alapján, hogy nem sima tengely. :-)