Hifi

A pótkerék dobozból mélyláda készítése

Képek

acc1.jpg acc2.jpg drotok1.jpg drotok2.jpg kozosito1.jpg kozosito2.jpg sub1.jpg sub2.jpg sub3.jpg sub4.jpg sub5.jpg

ACC áramkör

Az ACC egy olyan áramkör, amiben csak akkor nincs 12V, ha a gyújtáskapcsoló teljesen kikapcsolt (vizszintes) állásban van, egyébként van. Ha ez van, akkor nem kell gyújtást is ráadni, hogy a rádió magátol bekapcsoljon, elég "garage" (fuggőleges) állásba forgatni. Az én rádiómnak nincs kapcsolt kimenete, csak antenna kimenete. Ez viszont nem alkalmas a suberősitő kapcsolására, mert csak akkor ad ki jelet, ha a rádió megy (magno hallhatásakor nem). A skodákban gyárilag nincs ilyen áramkör, de a gyújtáskapcsolón van egy olyan láb, amin csak teljesen kikapcsolt állásban jön ki 12V. Ezt kell megforditani úgy, hogy kikapcsolt állásban kevés áram follyon, ne meritse le a parkoló kocsi akksiját. Viszont, hogy a suberősitő nagy áramát is elbirja, egy nagy áramú relét kell vele meghúzatni.

Nyugalmi árama 650 uA (mikroamper). A jel terhelhetősége megfelelő relével akár 40A is lehet. Erre szükség is lehet, mert akkor már célszerű erre kötni az ülésfűtést, tükörfűtéseket, hogy gyújtás nélkül is működjenek, de ne maradjon véletlenül sem bekapcsolva. A LED jelzi a feszültséget az ACC áramkörön, ez elhagyható. A relével sorba kötött ellenállás feladata, hogy a relé megtartasakor csökkentse (kb. felére) a relé feszültségét, mert nagyon melegedett. A 2200uF-os kondi biztositja, hogy a meghúzás viszint teljes feszültséggel történjen. A relén lévő dioda a visszáramot veszi fel, és megvédi a tranyót.

Sub-láda

Vettünk egy aktiv subládát (M.N.C. bitBox), szétszedtem. Vágattam egy 60,5cm x 77cm -es pozdorja lapot, dekopirral levágtam a sarkait a megfelelő ivben, pont a potkerék közepénél kivágtam a kerek lukat a hangszórónak. A pótkerék és a kasztni között meg pont elfér az erősitő panelja, aminek (csati, gain poti) szintén kivágtam egy lukat. Mindkettőt alulról csavaroztam a pozdorja lapra. A hangszóró elé egy rács is került. A szélére sima ajtótömitő profil került, hogy zárt legyen a pótkerék láda akusztikailag. Tettem a pótkeréktartóba 2 csomag vattát hangelnyelőnek. Betettem a helyére és bekötöttem.

Szűrő-elosztó

Két szerepe van.
  • Az egyik, hogy a négy sima hangszóróról leszűrje a sub tartományt. Ugyanis lesugározni úgysem tudja, akkor meg ne terhelje feleslegesen őket. Ezt végzik a kondenzátorok. Azért kell csatornánként kettő dupla értéket sorba kötni, hogy unipoláris legyen. Ekkora értékben nem lehet kapni unipolárist.
  • A másik, hogy közösitse a négy csatorna jelét a subládának. Itt is csatornánként kettő ellenállás van, mert a hangszóró kimenetek földfüggetlenek.

Drótok eltüntetése

Begyűrtem a rádió mögé, és kötegelővel rögzitettem. (2005.01.08.)